| |

Forårsfornemmelser


Så er foråret her. Mælkebøtterne stråler om kap med solen, og efter en skøn påskeferie er det nemt at blive forfalden til blomsterplukning og is-spisning. Så, vi fortsætter nok den stil her i huset.

Vi har brugt ferien på at lægge sidste hånd på den nye køkkenhave – og kartoflerne er kommet i jorden, om end en smule sent. Vi har også høstet årets første mælkebøtter og lavet dem til en bunke forskellige ting. Jeg har også skrevet en lille e-bog om mælkebøtterne og hvordan du kan bruge dem. I dag vil jeg give dig en lille smagsprøve fra bogen – nemlig opskriften på mælkebøtte-is.

Vi har fået mælkebøtte-chips, mælkebøtte-nudler, mælkebøtte-is, mælkebøtte-marmelade, mælkebøtte-eddike, mælkebøtte-olie og en masse andet. Isen var klart det største hit. Sjovt nok. Men alt det andet glider altså også ned.

Og hvordan er det nu med høst af mælkebøtter? Well, start med at tage gammelt tøj på, især hvis du som jeg har en ivrig to-årig som hjælper. Alle skal have gammelt tøj på faktisk.

Mælkebøtter findes i et utal af arter, i Danmark er der mere end 400 forskellige, og skeler vi til de nordiske lande generelt findes der mere end 900 arter. Det er jo helt håbløst at finde hoved og hale i, men det er heldigvis heller ikke nødvendigt. Inden du høster skal du selvfølgelig være sikker på at du rent faktisk er ved at høste en mælkebøtte. Men, der er ikke så voldsomt mange forvekslingsmuligheder, og mælkebøtten er en af de allermest kendte planter. Er du i tvivl om arten, så sørg for at tage med på en plantetur, forhør dig hos din lokale herbalist, naturopat eller naturvejleder.

Du kan bruge hele planten når vi taler om mælkebøtter. Alt er simpelthen spiseligt, og tilmed lækkert. Lige nu er det dog de overjordiske dele du skal koncentrere dig om. Rødderne er bedst i efteråret.

Har du som jeg lyst til is, så skal du bruge mælkebøtteblomsterne. Du nipper bare hovederne af, og tager dem med dig. Har du hjælp, så tjek lige en ekstra gang, at der kun er mælkebøtter i din spand. Det burde ikke være et stort problem. Mælkebøtte indsamling er en fest, og de er så let genkendelige, at det er en skøn børneaktivitet. Desuden er der bonus-resultater, som fx at vi lige nu skal sige ‘Hej hej Bøtte’ til samtlige mælkebøtter vi kommer forbi.

Når du har høstet hvad du skal bruge, så bred blomsterne ud på et viskestykke eller lignende til alt kryb og kravl er kommet ud af blomsterne. Klip den nederste grønne del af og brug kun blomsterbladene i opskriften. Den grønne del kan du fylde i salaten, svitse på panden, smide den i en omelet eller fermentere den.

Så er du klar til at lave is!


Mælkebøtte is

Ingredienser

  • 4 dl mandelfløde (evt. soyafløde eller almindelig fløde)
  • 4 dl mandelmælk (evt. sødmælk)
  • 1,5 dl rå honning
  • 2,5 dl mælkebøtte blomster (kun bladene)
  • 1 knivspids salt
  • 6 æggeblommer
  • Evt. majsstivelse

Bland alle ingredienser undtagen æggeblommerne i en gryde og bring det langsomt i kog. Lad infusionen trække i ca. en halv time. Dræn blomsterbladene fra.

Tilsæt de seks æggeblommer til en kold gryde. Pisk kontant i æggene og tilsæt langsom mælkeblandingen. Hvis den er varm nok vil blandingen tykne. Når du har tilsat al mælken skal blandingen være så tyk at den kan dække bagsiden af en ske. Kan den ikke det kan du tænde for blusset på lav varme og piske til det tykner. Det kan være lidt svært at få det til at tykne med mandelmælk og mandelfløde. Hvis det er tilfældet kan du justere konsistensen med lidt majsstivelse.

Afkøl blandingen mindst 4 timer hvis den skal i en ismaskine, ellers hæld den på form og kom den i fryseren. I så fald skal du røre jævnligt under frysningen for at undgå krystallisering.

Lyst til flere mælkebøtter? Du finder e-bogen her.

Similar Posts

Skriv et svar