Perikon til maven
Prikbladet perikon (Hypericum perforatum) finder vi i mange danske grøftekanter, når solen er på sit højeste. Perikon blomstrer ved midsommer. Strålende gule, smukke blomster, som rummer al sommerens varme, glæde og solskin.
Perikon anses i vore dage for at være rigtig god at bruge ved depression, men det er ikke alle typer af depression, som perikon er nyttig ved. Måske er den faktisk slet ikke nyttig i forbindelse med depression overhovedet. Der er i hvert fald en del forskning der tyder på, at man har taget fejl med lige præcis den påstand.
Men perikon kan dog noget, som har med serotonin at gøre (det transmitterstof i hjernen, som gjorde, at perikon blev kendt i medierne i i hvert fald den vestlige verden, for sin antidepressive effekt, fordi en nedsat serotoninmængde i hjernen blev bundet sammen med nogle typer depression).
Perikon virker primært i tarmen og fordøjelsesorganerne. Den heler sår i tarmkanalen (tarmhelende) og den heler især nervesystemet. Faktisk heles både selve nerverne men også neurotransmitterne (nerveregenererende), som er nødvendige for at nerverne virker. Omkring tarmsystemet finder vi det enteriske nervesystem, eller mave-hjernen, og den er virkelig afhængig af serotonin.
I praksis vil perikon altså hele nerverne og regenerere et normalt niveau af serotonin i tarmen, og sammen med en kraftig leverstimulerende virkning, vil perikon hjælpe med at genoprette en kompromitteret fordøjelse. Noget der vil give en bedring hvis depressionssymptomerne oprinder i tarmen (men det gør de ikke altid).
Selv hvis du oplever at din fordøjelse fungerer fint, så kan perikon være en dejlig hjælper alligevel, fordi den løfter humøret og hjælper kroppen med at håndtere sukkerbelastning.
Når du indtager en stor mængde sukker (kagen på kontoret, fredagsslikken eller noget helt tredje), så kommer din lever på hårdt arbejde. Den skal håndtere den voldsomt store sukkermængde (jo, den er stor, selvom det bare er et lille stykke kage – i naturen, som din lever er tilpasset, vil du aldrig finde så store og så koncentrerede sukkermængder, og så endda uden hjælpsomme bitterstoffer og andre sekundære plantestoffer, som hjælper leveren med omsætningen). Denne leverbelastning forøges af bugspytkirtlens store mængde insulin, som skal redde din krop fra den pludselige blodsukkerbelastning. Alt dette tilsammen er meget krævende for leveren.
Perikon to the rescue! Perikon aktiverer din lever og hjælper med at nedbryde overskydende sukker og den ekstra insulin der udskilles (perikon er så virksom på leveren, at du skal springe den over hvis du tager medicin – perikon får nemlig medicinen til at nedbrydes langt hurtigere end normalt i leveren).
Perikon er som nævnt en rigtig ’solskins-urt’ der blomstrer lige omkring midsommer. Mange af dens fysiske og emotionelle kvaliteter omhandler præcis dette faktum. På en grå, kold, våd og stormende februar-dag, kan du prøve en kop perikon-te. Den vil bringe dig varme og følelsen af solskin på en varm sommerdag. Et vidunderligt humørløft.